Joo joo joogaamaan!

Trauman hoitomuoto katsaukseni ensimmäiseksi kohteeksi valikoitui jooga, sillä jostain syystä tuntemattomasta se oli päässyt arjestani katoamaan. Nyt kun muutamia viikkoja sitten aloitin sen säännöllisen harjoittamisen uudestaan, oli selkeä muutos positiiviseen havaittavissa monella saralla; energiatasoni nousivat, samalla kun tuli muuten rauhallisempi olo, yhteys omaan itseen parani ja aloin nukkua paremmin. Olkoon tämä postaus minulle myös muistutus jatkaa joogaamista 🙂

Miksi jooga:

-jooga tekee nannaa autonomiselle hermostolle, joka on yksi traumaperäisten häiriöiden keskeisimmistä oireista

-joogan avulla voi oppia hengittämään syvemmin (traumatisoituneilla tuppaa aika usein olemaan pinnallinen hengitys)

-yhteys kehoon ja sen tuntemuksiin paranee

-jooga kiinteyttää, parantaa kehonhallintaa ja muuta kivaa. Tämä voi buustata myös itsetuntoa, mikä traumatisoituneilla on harvoin liian hyvä.

Joogaahan on olemassa tosi montaa eri lajia. Aloittaakseen joogan ei tarvitse olla huippukunnossa tai taipua tuhannen kippuralle. On olemassa rauhallista hathajoogaa, vaivatonta tuolijoogaa sekä traumaattisen taustan omaaville suunnattua ihan erityisesti traumaperäiset oireet huomioivaa ja turvallisuuden tunteen luomiseen tähtäävää traumasensitiivistä joogaakin. (Tätä en ole itse kokeillut, kuulisin mielelläni kokemuksista!) Toisaalta niille ketkä nauttivat hiestä ja itsensä haastamisesta löytyy hieman dynaamisempia joogan muotoja, kuten astanga ja flow-jooga.

Itselleni jooga on ollut yksi merkittävimmistä trauman hoitomuodoista. Sitä ensi kertaa aloitellessani hermostoni oli ihan hirvittävässä jamassa, joten joogan ja mediaation jälkeen koetut syvän rauhan tilat olivat todella kaivattua herkkua. Itse myös koin, että joogaan liittyvä oman kehon kunnioittamisen filosofia, jolta ei voinut joogatunneilla välttyä, auttoi osaltaan armotonta itsensä ruoskijaa luomaan paremman kehosuhteen. Nyt keho on koti ja ystävä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *