Matkustaminen!

Olin matkalla. Ja siksi päätinkin kirjoittaa tänne myös matkustamisesta. Se ei ole ehkä ensimmäinen asia mikä tulee mieleen kun puhutaan trauman hoidosta tai luetaan käypähoitoa, mutta omalla toipumisen taipaleellani matkustamisella on ollut suuri merkitys. Alkujaan se oli ehkä enemmänkin majakka mitä kohti hitaasti suuntasin ja mikä antoi voimaa taistella kaiken kokemani kivun keskellä. Myöhemmin se alkoi toteutumaan käytännössä ja pidempinäkin reissuina.

Kaikki eivät tietenkään nauti matkustamisesta, joten ehkä sen tilalla voisi olla myös; älä luovu unelmistasi! Älä unohda minkä vuoksi taistelet! Kun minulle antoi voimaa matkustaminen, voi se sinulle olla jotain ihan muuta; riittävä terveys ja tasapaino uuden harrastuksen aloittamiseen, työhön tai toiselle paikkakunnalle muuttamiseen.

Unelmat eivät yleensä toteudu hetkessä ja jos ne ovat liian kaukana, niin niitä kohden saattaa olla liian raskas taivaltaa. Siksi voi olla hyvä jakaa ne osiin, välitavotteisiin ja nauttia niiden saavuttamisesta! Voit myös miettiä, miten saisit unelmasi omaisia elementtejä arkeesi ilman liian suuria ponnistuksia. Matkan ei tarvitse olla kuukausien seikkailu toisella mantereella vaan se voi olla myös retki metsään, naapurikaupunkiin tai kivaan kahvilaan. Ennen matkaa voi nauttia sen suunnittelusta, säästämisestä, kielen opiskelusta tai vaikkapa muiden matkailijoiden majoittamisesta omalle kotisohvalleen.

Matkustamisella on unelmien toteutumisen lisäksi mielestäni myös muita trauman hoidollisia vaikutuksia, esimerkiksi se, että välimatka ja perspektiivi traumaan muuttuu, ihan konkreettisestikin. Kun katselee elämäänsä kauempaa siihen saa etäisyyttä, sen näkee eri tavalla, se väistämättä vähän tuulettuu. Matkalla tulee oltua ihan uudenlaisissa tilanteissa ja rooleissa. Tulee tavattua uusia ihmisiä hyvin erilaisilla elämäntarinoilla ja käytyä mielenkiintoisia keskusteluja. Matkalla koettu vaikuttaa aina jollain lailla myös arkeen matkan jälkeen; olet taas pikkuisen erilainen ihminen ja näet elämäsi hieman eri valossa 🙂